Homepage

Johan Verminnen

Kurt Defrancq

Marijn devalck

Rik vanwalleghem &
dirk nachtergaele

Kristien Hemmerechs &
Sylvie De Pauw

 

Mail to: Bo Decramer

EEN VARIATIE MOOIE TEKSTEN EN LIEDEREN. ‘Herman’, de voorstelling, brengt een pakkend beeld van de man, de dichter, de vader, de echtgenoot, de vriend.. aan de hand van gedichten en brieven van Herman de Coninck zelf, herinneringen van zijn vrouw Kristien Hemmerechts en van de muziek waar deze opmerkelijke figuur van hield. Kristien Hemmerechts leest voor en vertelt. Sopraan Sylvie De Pauw vertolkt de liederen, begeleid door Koenraad Sterckx op piano. Een mooie mix van klassiek vooral en van verrassende keuzes uit jazz en chansons. Spits, passioneel en verstillend. Net als ze deden in hun vorige fel gesmaakte productie: Een bakje troost.
Een bijzonder mens, een begenadigd schrijver. Herman de Coninck was een bijzonder mens en een begenadigd schrijver. Niet voor niets heette zijn eerste bundel ‘De lenige liefde’. Zijn taal en beeldspraak waren inderdaad speels, soepel en verrassend. Nu eens was hij de melancholicus, dan de bijtende sarcast. Zijn feilloos gevoel voor humor vrolijkte de interviews op die hij voor Humo maakte. Als hoofdredacteur van het Nieuw Wereldtijdschrift zette hij jaren de toon in het Vlaamse literaire landschap. Hij onderhield een drukke correspondentie met vrienden en collega’s in binnen- en buitenland. Maar vooral werd hij gevierd als dichter. Zijn poëzie is vaak van een misleidende eenvoud. Het liefst liet hij zich inspireren door zijn directe omgeving. Het lijkt allemaal ‘echt’, maar eigenlijk ontwierp hij zijn eigen, poëtische werkelijkheid.
Ontroering, taalliefde en humor. Herman de Coninck waardig Een jaar na zijn dood (1997) publiceerde zijn vrouw Kristien Hemmerechts ‘Taal zonder mij’ met herinneringen aan hem en notities bij zijn gedichten. In 2009 maakte ze in opdracht van zijn uitgeverij een selectie uit zijn poëzie met als titel ‘Geef mij nu eindelijk wat ik altijd al had’. In een gedicht schreef Herman: “Ik heb er bundels en vrouwen over gedaan om zo weinig te zeggen”. Zo beseft Hemmerechts dat ze er jaren over heeft gedaan om bepaalde regels ten volle te begrijpen, zoals “Geef mij nu eindelijk wat ik altijd al had” of “Er is te weinig weinig”. “Nu komt de zomer in het land en veel beelden in mijn gedicht”, schreef Herman in een gedicht. “Ik wil de taal dynamiteren tot een gebeurtenis waar veel mensen naar komen kijken”. ‘Herman, van-voor- over-door ‘ is een gevarieerde voorstelling met ontroering, taalliefde en humor. de Coninck waardig… “Zoals je tegen een ziek dochtertje zegt: Mijn miniatuurmensje, mijn zelfgemaakt verdrietje, en het helpt niet; zoals je een hand op haar hete voorhoofdje legt, zo dun als sneeuw gaat liggen, en het helpt niet: zo helpt poëzie” Herman de Coninck (Zolang er sneeuw ligt - 1975)

Programma

HERMAN

 

 

 

AGENDA